بلفاروپلاستی (جراحی پلک)

 

بلفاروپلاستی به یک نوع عمل جراحی ایمن و سرپایی اطلاق می شود که در جهت از بین بردن افتادگی پلک انجام می گیرد. این عمل را را برای هر دو پلک پایین و بالا انجام می دهند. با استفاده از عمل بلفاروپلاستی چربی ها و پ.ست اضافه ی پلک را از بین می برند. جالب است بدانید که در مورد این عمل جراحی یک تصور غلط وجود دارد که فقط برای خانم ها انجام می گیرد. این در حالی است که تعداد زیادی از آقایان نیز این عمل را انجام داده اند و نتیجه ی مطلوبی را دریافت کرده اند.

 

معرفی بلفاروپلایستی

جراحی پلک یا بلفاروپلاستی به عنوان یکی از پرطرفدارترین عمل های زیبایی به شمار می رود. در واقع این عمل پس از جراحی بینی به عنوان محبوب ترین عمل جراحی زیبایی شناخته می شود. چشم به عنوان یکی از مهم ترین اجزا در چهره ی هر فرد به شمار می رود که باعث گیرایی و جذابیت چهره ی افراد می شود. افراد با انجام این عمل جراحی و رفع مشکلات پلک چشمانی زیبا و سرحال خواهند داشت. افتادگی پلک در برخی موارد به شکل ژنتیکی است و ارتباطی به افزایش سن ندارد. همین امر باعث می شود که فرد در عین جوانی و شادابی از چهره ای خسته برخوردار باشد.

در برخی نمونه های دیگر نیز مشاهده شده است که مشکلات پلک ناشی از اختلالات در عملکرد غده ی تیروئید می باشد. در این موقعیت به جای انجام جراحی چشم به درمان متابولیک آن می پردازند. بنابراین متوجه می شویم که تشخیص علل به وجود آورنده افتادگی پلک در بلفاروپلاستی از همه چیز مهم تر است. بنابراین لازم است که پیش از پرداختن به این عمل جراحی با پزشکان متخصص در این زمینه مشورت های لازم را به عمل بیاورید. پزشکان پس از انجام معاینات و تست های مورد نیاز اقدامات ضروری را انجام می دهند تا پس از انجام عمل جراحی مشکل دوباره باز نگردد.

انواع عمل بلفاروپلاستی را بشناسیم

بلفاروپلاستی در دو نوع مختلف کاربردی که با اهداف درمانی و پزشکی و زیبایی انجام می پذیرد. در ادامه قصد داریم به بررسی این دو روش بپردازیم.

عمل جراحی بلفاروپلاستی زیبایی

در حقیقت این نوع عمل جراحی به عنوان لیفت پلک شناخته می شود و از نظر پزشکی ضرورتی ندارد. این جراحی را تنها به دلیل بهبود ظاهر فرد تقاضا کننده انجام می دهند. زملنی که افراد با افزایش سن مواجه می شوند خواه ناخواه پلک بالا یا پایین آن ها دچار افتادگی یا چین و چروک می شود. به این شکل است که چشم ها نیز حالت ایستایی خود را از دست می دهند و به سمت پایین متمایل خواهند شد. در این موقع بهترین گزینه برای بهبود شرایط به وجود آمده عمل جراحی پلک است.

این عمل جراحی توسط پزشکان جراح مختلفی انجام می گیرد. مانند پزشکان فوق تخصص چشم یا جراحان پلاستیک چشم، پزشکان جراح فک و صورت، جراحان متخصص گوش و حلق و بینی همچنین جراحان عمومی می توانند این عمل جراحی را انجام دهند.

عمل جراحی پلک کاربردی با هدف پزشکی و درمانی

بلفاروپلاستی کاربردی با هدف جراحی پلک پایین و بالای افراد انجام می شود. مهم ترین ویژگی این عمل انجام آن است که بر اساس اهداف پزشکی انجام می گیرد. این عمل زمانی انجام می گیرد که پوست پلک دچار شلی و افتادگی شده است و این امر موجب شده که میدان دید فرد کاهش پیدا کند. معمولا در این مواقع پزشک جراحی پلک یا بلفاروپلاستی را پیشنهاد می دهد که انجام آن باعث ارتقا سطح کارهای بصری مانند رانندگی می شود.

آشنایی با مشکلات پزشکی که به عمل نیاز دارند

مشکلات پزشکی وجود دارند که موجب لزوم انجام عمل جراحی پلک می شوند این مشکلات شامل:

  • ناراحتی های چشمی که بر اثر مالیدن چین های اضافی که بر روی پلک ها وجود دارد ایجاد شده است.
  • وجود آزاردگی در عضلات مربوط به پیشانی به دلیل جلوگیری از افتادگی پوست پلک انجام می گیرد که موجب شده است پلک فرد تحت فشار قرار بگیرد.
  • وجود اختلال در استفاده از عینک و لنزهای تماسی، به دلیل افتادگی پلک های پایین و بالا در فرد است.
  • این نوع عمل جراحی نیز مانند نوع زیبایی آن توسط جراحان فوق تخصص چشم و جراحان عمومی انجام می گیرد.

چه کسانی باید عمل لیفت پلک را انجام دهند

در صورتی که وجود تغییر حالت در پلک ها باعث شود که چشمان فرد به درستی باز نشود. یا اینکه پلک های پایین چشم دچار کشیدگی غیر طبیعی باشد فرد می تواند نسبت به انجام عمل بلفاروپلاستی اقدام کند. برداشتن بافت های اضافی که در پلک های بالایی وجود دارد موجب می شود که سطح بینایی افراد افزایش پیدا کند. از سوی دیگر انجام لیفت در پلک های پایین و بالای چشم باعث می شود که افراد زیباتر، جوانتر و جذابتر از گذشته به نظر برسند.

در صورتی که یکی از مشکلات زیر را داشته باشید عمل جراحی پلک گزینه مناسبی برای شما خواهد بود:

  • افتادگی در پلک های بالا یا وجود ورم، پف
  • وجود پوست های کشیده و شل شده در پلک پایین
  • در صورتی که پوست پلک بالا شل شود این امر باعث اختلال در بینایی می شود.
  • در صورت وجود توده های اضافی چربی در زیر چشم لازم است که این عمل را انجام دهید.

در برخی موارد پزشکان جراح تشخیص می دهند که همزمان با انجام عمل بلفاروپلاستی باید عمل های جراحی دیگر مانند پیوند پوست، لیفت صورت و ابرو نیز انجام بگیرد.

نحوه انجام عمل بلفاروپلاستی

بلفاروپلاستی اغلب به وسیله بی حسی موضعی یا تحت بیهوشی انجام می گیرد. در صورتی که عمل جراحی برای هر دو پلک انجام بگیرد و در طول جراحی عمل بلفاروپلاستی برای پلک بالا و پایین چشم ها انجام بگیرد این عمل جراحی در حدود دو ساعت زمان می برد. در صورتی که این عمل جراحی در بیمارستان ها یا مراکز جراحی انجام شود بیمار آرامبخش وریدی یا IV دریافت می کند.

در صورتی که فرد بخواهد عمل جراحی پلک را به شکل هم زمان برای پلک های بالا و پایین انجام دهد، جراح نخست پلک های بالایی را عمل کرده سپس به سراغ پلک پایین می رود. برشی که برای حذف پوست اضافی انجام می گیرد در امتداد پلک های بیمار انجام می گیرد. به این شکل است که جراح پوست اضافی را از بافت زیرین جدا می کند. به این ترتیب چربی ها یا پوست هایی که به شکل اضافه و شل شده هستند برطرف می گردد.

در مرحله ی دوم جراحان با بخیه های ظریف و بسیار کوچک محل برش را می بندد. بخیه هایی که بر روی پلک وجود دارند به مدت 3 تا 6 روز باقی مانده و سپس بهبود پیدا می کنند. بر اساس تکنیک هایی که جراحان برای عمل پلک پایین به کار می گیرند امکان دارد بخیه وجود داشته باشد یا نداشته باشد.

بلفاروپلاستی در پلک پایین با استفاده از چند متد مختلف جراحی انجام می شود.

بلفاروستی برای پلک بالا

جراحی پلک بالا در هنگام انجام این عمل معمولا بیمار را به صورت عمومی بیهوش می کنند. این عمل جراحی را برای را برای از بین بردن چین و چروک پلک بالا انجام می دهند. این عمل به وسیله ی لیزر است و با برداشتن پوست اضافی مشکل را تا حدودی مرتفع می کنند. این فرایند به باز و بسته شدن پلک به شکل طبیعی کمک زیادی می کند.

در عمل بلفاروپلاستی که برای پلک بالا انجام می شود در برخی موقعیت ها قسمت کمی از اوربیکوس چشم یعنی عضله ای که باعث بسته شدن چشم می شود را بر می دارند. توده های چربی که در اطراف چشم هستند باعث می شوند که حرکات عضلات چشم راحت تر انجام بگیرد. زمانی که سن افراد بالا می رود پلک ها شل می شوند و این امر باعث پف در چشم ها می شود. در عمل جراحی پلک بالا چربی اضافی را برمی دارند و ایجاد خط زیبایی پلک این مشکل را رفع می کنند. زمانی که عمل به پایان می رسد شکاف به وجود آمده را به کمک بخیه های کوچکی می بندند. این شیار را باید در میان چین و چورک های طبیعی که در پلک بالا وجود دارد ایجاد شود تا بعد از ترمیم و پشت سر گذاشتن دوران نقاهت کمتر به چشم بیایید.

عمل بلفاروپلاستی برای پلک پایین

عمل جراحی پلک یا بلفاروپلاستی پلک پایین یک نوع عمل زیبایی محسوب می شود. این عمل جراحی وظیفه دارد که پف و چین و چروکی که در زیر چشم وجود دارد را رفع کند. در این شیوه به وسیله ی حذف کردن پوست های اضافی ، چربی و عضله ای که در پلک پایین وجود دارد ظاهر پلک را زیبا می کنند. افراد ممکن است به هر علتی مخصوصا به دلایل ژنتیکی با این مشکل روبرو باشند با انجام این عمل زیبایی می توانند این نقص را برطرف نمایند.

  • عمل بلفاروپلاستی پلک پایین را معمولا به دلایل ذیل انجام می دهند.
  • افزایش دادن تقارن بین پلک های پایین چشم که به صورت نامتقارن هستند.
  • برای بازیابی و جوانسازی در ناحیه زیر چشم و پشت پلک پایین
  • زمانی که پلک پایین چشم دجار شل شدگی و کشیدگی شده است این عمل را جهت سفت شدن پلک پایینی انجام می دهند.
  • جهت محافظت از چشم ها در مقابل خشکی و سایر مشکلات عصب چشم انجام می گیرد.

اقدامات الزامی پیش از عمل لیفت چشم چیست

پیش از انجام این کار و اقدام به جراحی بهتر است نزد یک جراح پلاستیک متخصص چشم بروید و موارد زیر را از لحاظ پزشکی مورد بررسی قرار دهید.

پزشکان متخصص جراحی پلاستیک، ترمیمی –اکولوپلاستی چشم اولین چیزی را که مورد بررسی قرار می دهد بررسی سابقه  پزشکی در ارتباط با جراحی های پیشین و شرایطی مثل آلرژی، مشکلات گردش خون، گلوکوم، خشکی چشم، تیروئید، دیابت را نیز چک می کند و سوالاتی را در این رابطه از بیمار می پرسد. نکته ی دیگری که پزشک متخصص در این زمینه مطرح خواهد کرد سابقه ی مصرف داروها، ویتامین، مکمل ها همچنین در مورد مصرف سیگار، الکل، داروهای گیاهی را نیز مورد بررسی قرار خواهد داد.

پزشکان در مورد عمل بلفاروپلاستی دید واقع گرایانه ای دارند و با گفتن مزیت های واقعی این عمل برای افرادی که در انجام آن شک دارند امید و انگیزه ی لازم را ایجاد می کنند.

 

پیش از عمل بلفاروپلاستی پلک بالا یا پایین لازم است که اقداماتی صورت بگیرد

معاینه چشم: چشم پزشک با معاینه ی چشم های فرد میزان بینایی او را اندازه گیری می کند. این امر معمولا برای تایید مدارک بیمه انجام می گیرد.

معاینه بدنی: جراح در این معاینه به بررسی میزان و تولید اشک همچنین اندازه گیری بخش های مختلف پلک می پردازد.

مرحله عکسبرداری از پلک ها: در این مرحله از زاویه های مختلف چشم بیمار را مورد عکسبرداری قرار می دهند. این عکس ها را جهت برنامه ریزی روند جراحی همچنین برای ارزیابی تاثیرات فوری و بلند مدت جراحی و حمایت از مدارک بیمه ای احتیاج دارند.

عوارض عمل بلفاروپلاستی چیست

بلفاروپلاستی مانند هر نوع عمل جراحی دیگری ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد. این عوارض احتمالی شامل:

  • خشکی و تحریک در چشم ها
  • امکان عفونت و خونریزی
  • ایجاد زخم قابل مشاهده در پلک بالا در محل انجام جراحی پلک بالا
  • سختی در باز و بسته شدن چشم و سایر مشکلاتی که مربوط به پلک ها می شود.
  • امکان تغییر رنگ در پوست چشم
  • صدمه دیدن عضلات چشم
  • نیاز دوباره به عمل بلفاروپلاستی جهت پیگیری درمان
  • تاری موقت دید و کاهش بینایی که البته مورد دوم بسیار نادر است.
  • در انتها امکان دارد خطرات مرتبط با جراحی از جمله لخته شدن خون و واکنش به مواد بیهوشی اتفاق بیفتد.

اقدامات بسیار مهمی که پیش از عمل جراحی پلک باید انجام دهید

  • باید پیش از عمل جراحی با مشورت پزشک مصرف برخی از داروها را قطع کنید. این داروها شامل سایر داروهای مکمل گیاهی و ناپروکسن، ایپوبروفن، آسپیرین، وافارین می باشد. معمولا این داروها باعث افزایش خونریزی می شوند. لازم است که جهت قطع این داروها از پزشک خود سوالاتی را بپرسید. تنها می توانید داروهایی را مصرف کنید که مورد تایید پزشک جراح شما قرار گرفته است.
  • بهتر است برای افزایش سرعت بهبود جراحی چند هفته قبل از عمل سیگار کشیدن را ترک کنید.
  • جهت مراقبت هایی که بعد از عمل جراحی مورد نیاز است برنامه ریزی هایی داشته باشید. لازم است که برای بازگشت به خانه و شب اول یک همراه داشته باشید. نکته ی دیگر اینکه در هنگام مراجعه به بیمارستان جهت انجام کارهای بیمارستان نیز به یک همراه نیاز خواهید داشت.

چه افرادی نباید بلفاروپلاستی انجام دهند

بلفاروپلاستی در برخی شرایط برای افراد یک گزینه ی مناسب نیست و یک ریسک می باشد. افرادی که دارای شرایط پزشکی زیر هستند بهتر است از انجام این عمل صرف نظر کنند.

  • افرادی که سابقه ی بیماری فشار خون بالا را دارند.
  • مبتلایان به دیابت
  • بیماران قلبی و عروقی
  • کسانی که به خشکی چشم و مشکلات مربوط به مجاری اشک دچار هستند.
  • افرادی که دارای بیماری کم کاری تیروئید و اختلالات تیروئید مثل گریوز هستند.
  • گلوکوم
  • جدا شدن شبکیه چشم
    افرادی که مستعد بیماری کلوئید هستند. در واقع کلوئید به معنای اسکارهای گوشتی و برجسته ای و بدشکلی می باشد که تغییراتی را در ظاهر زخم ایجاد می کند.
  • زنان باردار و شیرده گزینه ی مناسبی برای انجام این عمل نیستند.
  • برای افراد زیر 18 سال نیز توصیه نمی شود.

داشتن هر کدام از این مشکلات به منزلهاین نیست که فرد به طور کلی از انجام عمل بلفاروپلاستی صرف نظر کند. بلکه بهتر است که بداند با وجود داشتن این مشکلات امکان عوارض بعد از عمل افزایش خواهد یافت. افرادی که به بیماری های چشمی دچار هستند بهتر است پیش از اینکه اقدام به عمل کنند با پزشک خود مشورت کنند.

مراقبت های بعد از عمل

  • در هنگام بازگشت به منزل جهت کاهش حساسیت های چشم در مقابل نور بعد از عمل لازم است که از عینک آفتابی استفاده کنید.
  • حداقل پس از انجام جراحی لیفت پلک از لنزهای طبی استفاده نکنید و عینک را جایگزین آن کنید.
  • تاری دیدی که به دلیل مصرف پماد در حین عمل بلفاروپلاستی ایجاد شده است موقتی بوده و در طی بیست و چهار ساعت یا چند روز از بین می رود.
  • بین 3 تا 4 روز بعد از عمل بهتر است غذاهای نرم میل کنید. لقمه های کوچک بردارید تا فشار زیادی ذرا متحمل نشوید.

تاثیر بلفاروپلاستی چقدر است

بلفاروپلاستی نیز مانند سایر عمل های جراحی از نتایج نسبی برخوردار است. بیشتر افرادی که این عمل را انجام داده اند اذعان دارند که ظاهرشان زیباتر و جوان تر شده است و اعتماد به نفس شان افزایش داشته است. نتیجه ی جراحی عمل پلک در برخی موارد به شکل مادام العمر خواهد بود و در برخی موارد امکان بازگشت و عود مشکل وجود خواهد داشت.

کبودی و تورمی که در اطراف چشم ایجاد می شود در فاصله ی زمانی ده روز تا دو هفته برطرف خواهد شد. افراد می توانند پس از گذشت این مدت زمان به امور روزانه ی خود بپردازند. با توجه به اینکه عمل بلفاروپلاستی به وسیله ی لیزر انجام می گیرد، از بین رفتن جای جراحی امکان دارد که ماه ها به طول بیانجامد. بنابراین لازم است که مراقبت های ویژه ای از پوست ظریف پلک در برابر اشعه  آفتاب صورت بگیرد.